IPER http://iper.org.me Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj Tue, 16 Jan 2018 10:45:34 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.4 http://iper.org.me/wp-content/uploads/2017/09/cropped-main_logo_white_me-934922ac61e0cc53bb7292db032faff5-32x32.png IPER http://iper.org.me 32 32 Ujedinjeni Arapski Emirati najveći strani investitori u CG http://iper.org.me/ujedinjeni-arapski-emirati-najveci-strani-investitori-u-cg/ Mon, 15 Jan 2018 14:10:22 +0000 http://iper.org.me/?p=28372 Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najveći su strani investitor u Crnoj Gori investirajući 92,8 miliona eura, što čini skoro šestinu ukupnih stranih direktnih investicija u vrijednosti od 538,3 miliona eura. Ta zemlja najviše je ulagala u preduzeća i banke, prema podacima CBCG.

Jedna od navećih investicija UAE bila je gradnja centra Capital Plaza, u koji je uloženo 140 miliona eura.Takođe, bitne investicije u posljednje dvije godine bile su ulaganje u nautičko naselje Porto Montenegro u Tivtu.

Nakon UAE, po visini ulaganja slijede Rusija (54,7 miliona), Italija (47,5 miliona), Azerbejdžan (45 miliona), Njemačka (36,3 miliona).

Prema podacima CBCG, strani investitori su najviše novca uložili u interkompanijski dug, odnosno 219,1 miliona eura.

]]>
Božićne rasprave 2018. godine http://iper.org.me/bozicne-rasprave-2018-godine/ Fri, 29 Dec 2017 13:37:41 +0000 http://iper.org.me/?p=28362 Tradicionalne XXVI Božićne rasprave održaće se 06. januara 2018. u 21h u sali AS na UDG-u čiji je utemeljivač i domaćin prof. dr Veselin Vukotić, Rektor UDGTema ovogodišnjih Božićnih rasprava je:

STVARALAŠTVO, PREDUZETNIŠTVO, RAZVOJ. 

Gosti:

  • dr Dušan Janjić, Institut društvenih nauka, Beograd;
  • dr Vladimir Gligorov, Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, Beč;
  • Dragan Bokan, preduzetnik, vlasnik kompanije „Voli“;
  • dr Nikola Milović, dekan Ekonomskog fakulteta – UCG;
  • Miša Brkić, novinar, „Novi magazin“, Beograd

 

Nakon Rasprava biće organizovano Božićno druženje.

]]>
Dodjela grantova u okviru SMART START projekta http://iper.org.me/dodjela-grantova-u-okviru-smart-start-projekta/ Wed, 27 Dec 2017 14:20:55 +0000 http://iper.org.me/?p=28360 Razvoj socijalnog preduzetništva, u Crnoj Gori može biti pokretač razvoja lokalnih samouprava i generator kreiranja novih radnih mjesta posebno za najranjivije kategorije stanovništva, ocijenio je predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Jasmin Lukačević.

On je danas na Sajmu socijalnih preduzeća, koji je organizovao Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj na kojem je deset nevladinih organizacija (NVO) dobilo  grantove u okviru projekta “Smart Start”, istakao da Crna Gora još uvijek nije počela da koristi sve potencijale koje može da pruži socijalno preduzetništvo, ocjenjujući da socijalna preduzeća predstavljaju glavni pokretač društvenih inovacija.

Koordinatorka projekta „Smart Start“, Biljana Sekulić, rekla je da se prošle godine, u okviru javnog poziva, prijavilo 45 organizacija, koje imaju neku preduzetničku aktivnost s ciljem da, kako je pojasnila, kasnije prerastu u socijalno preduzeće.

„Od tog broja, evaluatori su odabrali njih 20, koji su ušli u program edukacija. Tim je odabrao njih deset, kojima Smart Start dodjeljuje grantove. Grantovi su u iznosu od 5. 553 eura i smatraju se jednom finansijskom injekcijom. To je podrška koja će im pomoći da svoje aktivnosti unaprijede i da svoj biznis pokrenu“, objasnila je Sekulić.

Ona je dodala da će nevladine organizacije koje su dobile grantove imati podršku mentora, koji će sa njima raditi.

]]>
Crna Gora pristupila GDDS-u u okviru MMF http://iper.org.me/crna-gora-pristupila-gdds-u-u-okviru-mmf-a/ Wed, 27 Dec 2017 13:50:06 +0000 http://iper.org.me/?p=28342 Crna Gora je pristupila Opštem sistemu za diseminaciju podataka (GDDS) u okviru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

GDDS je, kako su objasnili, strukturirani sistem u kome se zemlje članice MMF-a dobrovoljno obavezuju na poboljšanje kvaliteta podataka, koji se prikupljaju i distribuiraju kroz statističke sisteme u dužem periodu, za potrebe izrade što kvalitetnijih makroekonomskih analiza.

“Osnovni cilj GDDS-a je da pomogne zemljama da razviju dobre statističke sisteme, s naglaskom na sveobuhvatnost, kvalitet i ažurnost podataka i praksi diseminacije ekonomskih, finansijskih i socio-demografskih podataka”, navodi se u saopštenju.

GDDS metapodaci obuhvataju fiskalni sektor i opšte podatke realnog, finansijskog i spoljnog sektora, kao i socio-demografske podatke.

]]>
Globalna nedelja preduzetništva 2017 http://iper.org.me/globalna-nedelja-preduzetnistva-2017/ Mon, 13 Nov 2017 14:49:59 +0000 http://iper.org.me/?p=28282 Preko 10 miliona ljudi u 160 zemalja svijeta, tokom ove nedelje, učestvovaće u obilježavanju Globalne nedjelje preduzetništva (Global Entrepreneurship Week – GEW). Već devet godina kako je ustanovljena, Globalna nedjelja preduzetništva danas predstavlja najveću svjetsku proslavu inovatora i kreatora radnih mjesta koji pokreću nove poslovne poduhvate i tako oživljavaju ideje, doprinoseći privrednom rastu svojezemlje.

Domaćin Globalne nedelje preduzetništva u Crnoj Gori, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), organizovaće nekoliko aktivnosti u periodu od 13. do 19. novembra 2017.godine.

Už elji da najmlađe učimo preduzetništvu, štampali smo publikaciju ’Moj biznis’ za osnovce. Kroz priču i slikovite primjere, likovi Milena i Nikola objašnjavaju osnovne ekonomske termine i podstiču djecu da razmišljaju o svojim idejama, da otkriju šta je to novac, odakle dolazi bogatstvo, šta je kapital, zašto je važno da štede i kako mogu da osnuju porodičnu firmu. U saradnji sa našim partnerima Glavnim gradom (Sekretarijat za rad, mlade i socijalno staranje) i Montenegro Biznis Alijansom, obićićemo pet osnovnih škola u Podgorici i održati djeci po jedan čas o preduzetništvu a zatim im podijeliti publikaciju. Nadamo se da će ova pročitana priča biti njihov prvi korak u svijet stvaranja, kreativnosti, inovativnosti i samostalnosti.

Takođe, Dragana Radević, direktorica Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj, učestovavaće na biznis akademiji Birziminijum i održati predavanje 15. novembra na temu ‘Žene u biznisu – heroine novog doba’.

Sve aktivnosti u toku Globalne nedelje preduzetništva 2017 možete pratiti na našoj Facebook stranici.

]]>
EBRD povećala prognozu rasta BDP-a na 3,7 odsto http://iper.org.me/ebrd-povecala-prognozu-rasta-bdp-a-na-37-odsto/ Thu, 09 Nov 2017 14:13:08 +0000 http://iper.org.me/?p=28259 Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu na 3,7 odsto.

U jesenjim ekonomskim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, prognoza rasta BDP-a povećana je sa tri odsto, koliko je EBRD prognozirala u maju.

Rast BDP-a za narednu godinu će, prema projekcijama, iznositi 3,3 odsto, koliko je iznosila i majska prognoza.

“Poslije donekle razočaravajućeg rasta od 2,9 odsto u prošloj godini, ekonomija je ubrzala u prvoj polovini ove godine, sa procijenjenim rastom od 4,2 odsto na godišnjem nivou”, navodi se u izvještaju.

]]>
Poljoprivrednicima 40 miliona eura iz EU fondova http://iper.org.me/poljoprivrednicima-40-miliona-eura-iz-eu-fondova/ Thu, 09 Nov 2017 14:06:13 +0000 http://iper.org.me/?p=28256

Sprovođenjem IPARD II programa, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Crnoj Gori će na raspolaganju biti blizu 40 miliona eura bespovratne podrške iz EU fondova.

Tim povodom, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, održaće sjutra konferenciju za novinare.

Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopštilo da će događaju prisustvovati i predstavnici više udruženja poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnici ministarstava koja čine operativnu strukturu za sprovođenje IPARD II programa.

]]>
Zajedno jači – Novi izvještaj o budućnosti sektora električne energije u Jugoistočnoj Evropi 2050 http://iper.org.me/zajedno-jaci-novi-izvjestaj-o-buducnosti-sektora-elektricne-energije-u-jugoistocnoj-evropi-2050/ Wed, 08 Nov 2017 07:42:24 +0000 http://iper.org.me/?p=28247
Brisel, 6. novembar 2017. godine 
Zajedničkim radom zemlje Jugoistočne Evrope mogle bi znatno smanjiti izazove i maksimalno iskoristiti prednosti električne energije bez korišćenja ugljenika do 2050. godine. To je jedna od glavnih poruka novog Izvještaja o budućnosti sektora električne energije u regionu. Projekat Mape puta elektroenergetskog sektora Jugoistočne Evrope (SEERMAP) razvio je scenarije sektora električne energije do 2050. godine sa fokusom na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Srbiju, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Rumuniju. Scenariji razvoja sektora električne energije u regionu uključuju scenario „bez promjena“, koji odražava primjenu postojećih energetskih politika; scenario „dekarbonizacije“, koji odražava dugoročnu strategiju za smanjenje emisija CO2 u skladu sa ciljevima EU za smanjenje emisija za sektor električne energije u cjelini; i „odloženi“ scenario, koji uključuje inicijalnu implementaciju trenutnih nacionalnih investicionih planova praćenih promjenom smjera politike od 2035. godine, što bi kao cilj imalo smanjenje emisija u 2050. godini skoro kao kod scenarija „dekarbonizacije“. Transformacija je ponovo pokrenuta rastom cijena CO2 i povećanom podrškom za OIE od 2035. godine.

SEERMAP region će morati da zamijeni više od 30% postojećih kapaciteta za proizvodnju fosilnih goriva do kraja 2030. godine, a više od 95% do 2050. godine. To predstavlja izazov kako bi se pripremile politike koje će podsticati nove investicije, kao i mogućnost da se dugoročno oblikuje sektor električne energije u skladu sa širom strategijom energetske tranzicije koja nije ograničena trenutnim mogućnostima proizvodnje.
Elektroenergetski sektori zemalja jugoistočne Evrope dijele zajedničke izazove: stare proizvodne elektrane za proizvodnju električne energije zasnovane uglavnom na lignitu i potrebama za novim investicijama, osjetljivost potrošača na visoke cijene i generalno loše finansijsko stanje kompanija u državnom vlasništvu. Međutim, postoje zajedničke mogućnosti. Region ima veliki potencijal za proizvodnju na bazi solarne energije, vjetra i biomase, veliki hidro potencijal za balansiranje sistema i uglavnom je dobro povezan.

“Kreatori politika, investitori u energetski sektor i predstavnici civilnog sektora će imati uvid u Izvještaj i shvatiti da je našu zajedničku i neizbježnu budućnost bez ugljenika najbolje postići ako je gledamo iz regionalne perspective, zajedno radimo na dekarbonizaciji našeg tržišta električne energije i na zamjeni starih, intenzivnih fabrika uglja sa obnovljivim izvorima energije „, saopštio je László Szabó iz REKK-a, koji je član konzorcijuma koji je sproveo ovaj istraživački projekat. Izvještaj, koji je predstavljen na 23. zasjedanju Konferencije uključenih strana (COP 23) u okviru Konvencije UN o klimatskim promjenama (UNFCCC), služi da bi se došlo do pravovremenog i konstruktivnog dijaloga između zainteresovanih strana u nacionalnom i regionalnom kontekstu. Dok se nacionalni scenariji razlikuju, regionalne mape puta ciljaju 2050. godinu bez ugljenika, što će značajno uticati na pristupačnost, održivost i sigurnost energije u budućnosti. U izvještaju se navodi da bi bilo izvodljivo smanjiti emisije CO2 iz sektora električne energije u regionu između 93-99%, kao što je bio cilj Evropske unije, korišćenjem visokog potencijala obnovljive energije u regionu. Istovremeno, rezultati ukazuju na to da elektrane na ugalj i lignit neće biti komercijalno održive dugoročno u okviru EU plana trgovine emisijama, za koji se pretpostavlja da će se primjenjivati od 2030. godine na Zapadnom Balkanu. Prirodni gas ima prelaznu ulogu da zamijeni dio zatvorenih elektrana na ugalj, prije nego što se od ljeta 2050. godine eliminiše iz elektroenergetskog sistema.

Države koje pristupaju EU biće izložene zajedničkim procesima liberalizacije tržišta, integracije i dekarbonizacije kao rezultat usvajanja tekovina EU u energetici. Liberalizacija tržišta električne energije i visok nivo interkonekcije podrazumijevaju slične veleprodajne cijene električne energije u regionu i regionalnu konkurenciju između proizvođača. Prema tome, planiranje elektroenergetskog sektora mora preći sa nacionalnog na regionalni nivo kako bi se smanjili troškovi dekarbonizacije i obezbijedila sigurnost snabdijevanja.

Projekat je sproveo međunarodni konzorcijum pod vođstvom Regionalnog centra za istraživanje energetskih politika (REKK). Finansiranje projekta je obezbijedilo austrijsko Savezno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i vodoprivrede i Evropska fondacija za klimatske promjene. Pored zajedničkog regionalnog izvještaja, u okviru istraživačkog projekta pripremljeni su i individualni nacionalni izvještaji, uključujući izvještaj za Crnu Goru. Izvještaji koji su pripremljeni u sklopu projekta dostupni su na http://seermap.rekk.hu Partner na projektu u Crnoj Gori bio je Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER).

Za dodatne informacije obratite se László Szabó-u iz REKK-a pozivom na broj +36 14825153 ili emailom:
laszlo.szabo@rekk.hu

]]>
Razvoj dva klastera na teritoriji Crne Gore http://iper.org.me/razvoj-dva-klastera-na-teritoriji-crne-gore/ Fri, 27 Oct 2017 13:11:32 +0000 http://iper.org.me/?p=28186 Projekat je obuhvatao razvoj dva klastera (slatkovodna riba i metal) kao i obuku mlađih klaster brokera u okviru programa ‘Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz razvoj klastera u Crnoj Gori’ za potrebe Ministarstva ekonomije i Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO). Cilj projekta je bio jačanje saradnje i veza između malih i srednjih preduzeća, kao i jačanje veza i saradnje između klaster kompanija i institucija podrške koje drže ključ za prevazilaženje problema u poslovanju. Aktivnosti su se odnosile na zajedničku kupovinu sirovina i zajedničko korišćenje opreme u cilju unapređenja procesa proizvodnje.

]]>
Život među maslinama http://iper.org.me/zivot-medu-maslinama/ Fri, 27 Oct 2017 13:08:16 +0000 http://iper.org.me/?p=28180 Povećanje potrošnje maslinovog ulja kroz promjenu navika u ishrani

Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Međunarodnog savjeta za maslinu (IOC) i cilj projekta je bio da se poveća svijest stanovnika Crne Gore i ukaže na značaj potrošnje maslinovog ulja. U toku realizacije projekta, sprovedeno je niz studijskih posjeta, a realizovana su i dva istraživanja na početku i na kraju projekta o navikama stanovnika Crne Gore sa specijalnim osvrtom na potrošnju maslinovog ulja. Istraživanje je rađeno po prvi put u Crnoj Gori a rezultati su objavljeni u studiji „Život među maslinama“ koja je publikovana u 2000 primjeraka.

]]>