IPER http://iper.org.me Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj Thu, 22 Feb 2018 11:18:09 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.5 http://iper.org.me/wp-content/uploads/2017/09/cropped-main_logo_white_me-934922ac61e0cc53bb7292db032faff5-32x32.png IPER http://iper.org.me 32 32 Podrška za modernizaciju prerađivačke industrije http://iper.org.me/podrska-za-modernizaciju-preradivacke-industrije/ Thu, 22 Feb 2018 11:16:23 +0000 http://iper.org.me/?p=28401 Raspisan je javni poziv za učešće u Programu za modernizaciju prerađivačke industrije, a biće otvoren do utroška raspoloživih sredstava od 150 000 eura, odnosno do 15. Decembra 2018.

Poziv, koji je juče raspisan od strane Ministarstva ekonomije u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), biće usmjeren na preduzeća čija je pretežna djelatnost registrovana u oblastima prerađivačke industrije. Ovaj program podrazumijeva realizaciju planirane investicije – nabavku opreme, dijelom ili u potpunosti, kroz kreditni aranžman sa IRF-om.

Visina odobrenih bespovratnih sredstava zavisi od veličine preduzeća. U slučaju preduzetnika, mikro i malih privrednih društava iznosi do 20 odsto, a u slučaju srednjih preduzeća do 10 odsto.

]]>
Odobren kredit za MIDAS 2 http://iper.org.me/odobren-kredit-za-midas-2/ Thu, 01 Feb 2018 10:40:36 +0000 http://iper.org.me/?p=28392 Svjetska banka je danas odobrila zajam od 30 miliona eura za drugi Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori (MIDAS 2).  Cilj Projekta je da se unaprijedi konkurentnost poljoprivrede i ribarstva kroz unaprijeđeno pružanje pomoći države a u cilju usklađivanja sa zahtjevima procesa pristupanja EU.

Projekat će kroz program grantova povećati ekonomsku aktivnost u ruralnim oblastima, otvoriti radna mjesta i dopuniti privatne investicije kroz doprinos koji daju korisnici. Prvobitni MIDAS projekat, koji je počeo 2009., postigao je značajne rezultate.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u Crnoj Gori sada sadrži šest programa, sa ukupnim iznosom od 170 miliona dolara.  Oblasti u kojima se pruža podrška su upravljanje u javnom sektoru, životna sredina, poljoprivreda, obrazovanje i energetska efikasnost.

]]>
Predstavljanje Agrobudžeta za 2018. godinu http://iper.org.me/predstavljanje-agrobudzeta-za-2018-godinu/ Mon, 29 Jan 2018 12:18:03 +0000 http://iper.org.me/?p=28386 Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović predstaviće danas sa saradnicima Agrobudžet, vrijedan 39,95 miliona eura, saopšteno je u tom Vladinom resoru.

Iz Vlade je saopšteno da je Agrobudžet za ovu godinu veći po opredijeljenom iznosu i obuhvatniji po kriterijumima i uslovima za dodjelu podrške. Agrobudžet za 2017. godinu iznosio je 31,54 miliona eura.

Dokument sadrži prikaz konkretnih mjera agrarne politike za pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i kooperativama.

]]>
Dodjela NATO koda: Nove mogućnosti za crnogorske privrednike http://iper.org.me/dodjela-nato-koda-nove-mogucnosti-za-crnogorske-privrednike/ Mon, 22 Jan 2018 12:08:13 +0000 http://iper.org.me/?p=28379 Sticanjem NATO članstva i dodjelom NATO koda  crnogorskim privrednicima omogućeno je da svoje proizvode i usluge prošire i na tržište NATO članica, ali i da budu potencijalni dobavljači NATO komandi i agencija koje raspisuju razne tendere za nabavku različite opreme, softvera, usluga, hrane, pića itd.

Na zahtjev privrede i drugih subjekata do sada su dodijeljena 144 NATO koda.  U Crnoj Gori, kodifikovano je ukupno 97 originalnih crnogorskih proizvoda. NCB (Nacionalni kodifikacioni biro) Crne Gore kodifikuje originalne crnogorske proizvode, novonabavljena tehnička sredstva i opremu Vojske Crne Gore i dodjeljuje kompanijske kodove privrednim i drugim subjektima u Crnoj Gori.

Nakon prijema u NATO, potpuno je slobodan pristup NATO materijalnim standardima, koji se smatraju najkvalitetnijim u odbrambenoj industriji. Biće slobodan pristup NATO investicionim fondovima, ali i fondovima za nauku ili obrazovanje, a omogućeno je angažovanje i zaposlenje stručnjaka i eksperata iz Crne Gore u različitim NATO tijelima.

Prijemom u NATO, Crna Gora je stekla najviši nivo u kodifikaciji, što znači da je NCB Crne Gore u potpunosti preuzeo odgovornost kako na nacionalnom nivou, tako i kao međunarodni subjekt u NATO kodifikacionom sistemu.

]]>
Ujedinjeni Arapski Emirati najveći strani investitori u CG http://iper.org.me/ujedinjeni-arapski-emirati-najveci-strani-investitori-u-cg/ Mon, 15 Jan 2018 14:10:22 +0000 http://iper.org.me/?p=28372 Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najveći su strani investitor u Crnoj Gori investirajući 92,8 miliona eura, što čini skoro šestinu ukupnih stranih direktnih investicija u vrijednosti od 538,3 miliona eura. Ta zemlja najviše je ulagala u preduzeća i banke, prema podacima CBCG.

Jedna od navećih investicija UAE bila je gradnja centra Capital Plaza, u koji je uloženo 140 miliona eura.Takođe, bitne investicije u posljednje dvije godine bile su ulaganje u nautičko naselje Porto Montenegro u Tivtu.

Nakon UAE, po visini ulaganja slijede Rusija (54,7 miliona), Italija (47,5 miliona), Azerbejdžan (45 miliona), Njemačka (36,3 miliona).

Prema podacima CBCG, strani investitori su najviše novca uložili u interkompanijski dug, odnosno 219,1 miliona eura.

]]>
Božićne rasprave 2018. godine http://iper.org.me/bozicne-rasprave-2018-godine/ Fri, 29 Dec 2017 13:37:41 +0000 http://iper.org.me/?p=28362 Tradicionalne XXVI Božićne rasprave održaće se 06. januara 2018. u 21h u sali AS na UDG-u čiji je utemeljivač i domaćin prof. dr Veselin Vukotić, Rektor UDGTema ovogodišnjih Božićnih rasprava je:

STVARALAŠTVO, PREDUZETNIŠTVO, RAZVOJ. 

Gosti:

  • dr Dušan Janjić, Institut društvenih nauka, Beograd;
  • dr Vladimir Gligorov, Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, Beč;
  • Dragan Bokan, preduzetnik, vlasnik kompanije „Voli“;
  • dr Nikola Milović, dekan Ekonomskog fakulteta – UCG;
  • Miša Brkić, novinar, „Novi magazin“, Beograd

 

Nakon Rasprava biće organizovano Božićno druženje.

]]>
Dodjela grantova u okviru SMART START projekta http://iper.org.me/dodjela-grantova-u-okviru-smart-start-projekta/ Wed, 27 Dec 2017 14:20:55 +0000 http://iper.org.me/?p=28360 Razvoj socijalnog preduzetništva, u Crnoj Gori može biti pokretač razvoja lokalnih samouprava i generator kreiranja novih radnih mjesta posebno za najranjivije kategorije stanovništva, ocijenio je predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Jasmin Lukačević.

On je danas na Sajmu socijalnih preduzeća, koji je organizovao Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj na kojem je deset nevladinih organizacija (NVO) dobilo  grantove u okviru projekta “Smart Start”, istakao da Crna Gora još uvijek nije počela da koristi sve potencijale koje može da pruži socijalno preduzetništvo, ocjenjujući da socijalna preduzeća predstavljaju glavni pokretač društvenih inovacija.

Koordinatorka projekta „Smart Start“, Biljana Sekulić, rekla je da se prošle godine, u okviru javnog poziva, prijavilo 45 organizacija, koje imaju neku preduzetničku aktivnost s ciljem da, kako je pojasnila, kasnije prerastu u socijalno preduzeće.

„Od tog broja, evaluatori su odabrali njih 20, koji su ušli u program edukacija. Tim je odabrao njih deset, kojima Smart Start dodjeljuje grantove. Grantovi su u iznosu od 5. 553 eura i smatraju se jednom finansijskom injekcijom. To je podrška koja će im pomoći da svoje aktivnosti unaprijede i da svoj biznis pokrenu“, objasnila je Sekulić.

Ona je dodala da će nevladine organizacije koje su dobile grantove imati podršku mentora, koji će sa njima raditi.

]]>
Crna Gora pristupila GDDS-u u okviru MMF http://iper.org.me/crna-gora-pristupila-gdds-u-u-okviru-mmf-a/ Wed, 27 Dec 2017 13:50:06 +0000 http://iper.org.me/?p=28342 Crna Gora je pristupila Opštem sistemu za diseminaciju podataka (GDDS) u okviru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

GDDS je, kako su objasnili, strukturirani sistem u kome se zemlje članice MMF-a dobrovoljno obavezuju na poboljšanje kvaliteta podataka, koji se prikupljaju i distribuiraju kroz statističke sisteme u dužem periodu, za potrebe izrade što kvalitetnijih makroekonomskih analiza.

“Osnovni cilj GDDS-a je da pomogne zemljama da razviju dobre statističke sisteme, s naglaskom na sveobuhvatnost, kvalitet i ažurnost podataka i praksi diseminacije ekonomskih, finansijskih i socio-demografskih podataka”, navodi se u saopštenju.

GDDS metapodaci obuhvataju fiskalni sektor i opšte podatke realnog, finansijskog i spoljnog sektora, kao i socio-demografske podatke.

]]>
Globalna nedelja preduzetništva 2017 http://iper.org.me/globalna-nedelja-preduzetnistva-2017/ Mon, 13 Nov 2017 14:49:59 +0000 http://iper.org.me/?p=28282 Preko 10 miliona ljudi u 160 zemalja svijeta, tokom ove nedelje, učestvovaće u obilježavanju Globalne nedjelje preduzetništva (Global Entrepreneurship Week – GEW). Već devet godina kako je ustanovljena, Globalna nedjelja preduzetništva danas predstavlja najveću svjetsku proslavu inovatora i kreatora radnih mjesta koji pokreću nove poslovne poduhvate i tako oživljavaju ideje, doprinoseći privrednom rastu svojezemlje.

Domaćin Globalne nedelje preduzetništva u Crnoj Gori, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), organizovaće nekoliko aktivnosti u periodu od 13. do 19. novembra 2017.godine.

Už elji da najmlađe učimo preduzetništvu, štampali smo publikaciju ’Moj biznis’ za osnovce. Kroz priču i slikovite primjere, likovi Milena i Nikola objašnjavaju osnovne ekonomske termine i podstiču djecu da razmišljaju o svojim idejama, da otkriju šta je to novac, odakle dolazi bogatstvo, šta je kapital, zašto je važno da štede i kako mogu da osnuju porodičnu firmu. U saradnji sa našim partnerima Glavnim gradom (Sekretarijat za rad, mlade i socijalno staranje) i Montenegro Biznis Alijansom, obićićemo pet osnovnih škola u Podgorici i održati djeci po jedan čas o preduzetništvu a zatim im podijeliti publikaciju. Nadamo se da će ova pročitana priča biti njihov prvi korak u svijet stvaranja, kreativnosti, inovativnosti i samostalnosti.

Takođe, Dragana Radević, direktorica Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj, učestovavaće na biznis akademiji Birziminijum i održati predavanje 15. novembra na temu ‘Žene u biznisu – heroine novog doba’.

Sve aktivnosti u toku Globalne nedelje preduzetništva 2017 možete pratiti na našoj Facebook stranici.

]]>
EBRD povećala prognozu rasta BDP-a na 3,7 odsto http://iper.org.me/ebrd-povecala-prognozu-rasta-bdp-a-na-37-odsto/ Thu, 09 Nov 2017 14:13:08 +0000 http://iper.org.me/?p=28259 Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu na 3,7 odsto.

U jesenjim ekonomskim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, prognoza rasta BDP-a povećana je sa tri odsto, koliko je EBRD prognozirala u maju.

Rast BDP-a za narednu godinu će, prema projekcijama, iznositi 3,3 odsto, koliko je iznosila i majska prognoza.

“Poslije donekle razočaravajućeg rasta od 2,9 odsto u prošloj godini, ekonomija je ubrzala u prvoj polovini ove godine, sa procijenjenim rastom od 4,2 odsto na godišnjem nivou”, navodi se u izvještaju.

]]>