Sticanjem NATO članstva i dodjelom NATO koda  crnogorskim privrednicima omogućeno je da svoje proizvode i usluge prošire i na tržište NATO članica, ali i da budu potencijalni dobavljači NATO komandi i agencija koje raspisuju razne tendere za nabavku različite opreme, softvera, usluga, hrane, pića itd.

Na zahtjev privrede i drugih subjekata do sada su dodijeljena 144 NATO koda.  U Crnoj Gori, kodifikovano je ukupno 97 originalnih crnogorskih proizvoda. NCB (Nacionalni kodifikacioni biro) Crne Gore kodifikuje originalne crnogorske proizvode, novonabavljena tehnička sredstva i opremu Vojske Crne Gore i dodjeljuje kompanijske kodove privrednim i drugim subjektima u Crnoj Gori.

Nakon prijema u NATO, potpuno je slobodan pristup NATO materijalnim standardima, koji se smatraju najkvalitetnijim u odbrambenoj industriji. Biće slobodan pristup NATO investicionim fondovima, ali i fondovima za nauku ili obrazovanje, a omogućeno je angažovanje i zaposlenje stručnjaka i eksperata iz Crne Gore u različitim NATO tijelima.

Prijemom u NATO, Crna Gora je stekla najviši nivo u kodifikaciji, što znači da je NCB Crne Gore u potpunosti preuzeo odgovornost kako na nacionalnom nivou, tako i kao međunarodni subjekt u NATO kodifikacionom sistemu.