Investiciono razvojni fond Crne Gore objavio je nove programe finansijiske podrške za 2020.godinu, kojim je predviđeno 36 kreditnih linija, kroz koje IRF planira da plasira najmanje 200 mil EUR u razvoj preduzetništva, početnicima u biznisu, podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima. Kamatna stopa na ove kredite kreće se od 0% do 4,5 %, rok otplate je do 15 godina, uz grejs period do 5 godina.

Investiciono-razvojni fond za 10 godina postojanja plasirao je prvu milijardu EUR u crnogorsku privredu, a samo u prethodnoj godini 241 milion EUR.

Kontinuirani ekonomski rast i razvoj u cilju unaprjeđenja kvaliteta životnog standarda, kao strateški cilj Crne Gore, bio je i prioritet u radu IRF-a u proteklom periodu, koji se ogleda i u preko 16 000 otvorenih novih i očuvanih postojećih radnih mjesta.  Ponosni na ostvareni rezultat, jer su realizovana sredstva namijenjena kreiranju mogućnosti za kontinuirani rast i razvoj crnogorske ekonomije, planom za ovu godinu predvidjeli su plasman u iznosu od najmanje 200 miliona EUR.

Sredstva su namijenjena za razvoj preduzetništva, i to podrškom posebnim ciljnim grupama, kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvodjači, zanatlije, inovativno preduzetništvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja. I ove godine obezbijeđena su sredstva za ciljne grupe kojima se nude i beskamatne kreditne linije za: visokoškolce, tehnološke viškove i start-up biznise gdje su nosioci žene. Podrška prioritetnim sektorima razvoja, kao što su: održivi i zdravstveni turizam, održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, drvoprerada, proizvodnja, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, novi materijali i održive tehnologije i ICT, su u konstatnom fokusu Investiciono-razvojnog fonda. Tako će i u predstojećoj godini, planirana sredstva biti uložena u podršku poboljšanja likvidnosti preduzeća, podršku green field i brown field investicijama, kao i razvoj infrastrukture.

IRF je u svojoj širokoj paleti finansijskih programa, pripremio i dva nova programa podrške COSME program i EASI program. Za one preduzetnike koji imaju dobru ideju ali nemaju dovoljan kolateral kako bi obezbijedili kredit, IRF je u saradnji sa Evropskim investicionim fondom obezbijedio garantne šeme u iznosu od 80 miliona EUR, u okviru COSME programa. Ovim instrumentom, kojim garancije iznose do 50 odsto kredita, biće omogućeno svima onima koji iskreno žele da se bave biznisom i svima onima koji imaju potencijal da se bave biznisom, šansa da to i urade. Dostupan je i garantni fond namijenjen najsiromašnijem stanovništvu. Svima koji žele da pokrenu biznis IRF će u Saradnji sa Evropskim investicionim fondom kroz Program zapošljavanja i socijalne inovacije “Easi”, pomoći u tome.

Više informacija na bit.ly/2ORt78W