U četvrtak 07. marta održana je četvrta jednodnevna obuka na temu „Emocionalna inteligencija u poslovanju“ za mlade preduzetnike iz Programa mentorstva i edukacije u ovom ciklusu. Obuku je vodila Danka Pješčić Ćetković, osnivač NLP Network Podgorica, u prostorija IPER-a od 10:00 do 16:00h. Obuci je prisustvovalo 25 mladih preduzetnika.

Na treningu, preduzetnici su imali prilike da se upoznaju sa značajem emocionalne pismenosti u poslovanju. Praksa pokazuje da uspjeh kompanija i nivoa emocionalne ineligencije njenih lidera, itekako povezan. Osoba može da ima izuzetno formalno obrazovanje, britak analitički um i izuzetan kreativni potencijal, ali bez emocionalne inteligencije, teško da će razviti svoj puni liderski potencijal, što je preduzetnicima posebno važno, o čemu je bilo riječi na treningu.

Istraživanja pokazuju da opšta inteligencija pomaže ljudima da se zaposle, a emocionalna inteligencija da napreduju i razvijaju svoj posao.

Preduzetnci su učili kako da prepoznaju štetnost predrasuda da emocije i posao ne idu zajedno. Emocije nije moguće ostaviti kući, ali ono što možemo jeste da naučimo da prepoznajemo svoje emocije i emocije drugih, kao i kako da upravljamo njima, a ne one nama.

Takođe, trenerica je na najednostavnici način objasnila preduzetnicima kako da razviju svoje EQ vještine, putem koučing tehnika i konkretnih preporuka.

Trening je bio podijeljen u 4 bloka. Način rada je kombinovao prezentaciju, predavanje kao i praktične vježbe uz aktivno učešće svih polaznika, kroz diskusiju, razmjenu iskustava i samostalno prezentovanje zajedničkih zadataka.Takođe, na treningu je bio zastupljen kako individualni, tako i grupni rad između polaznika.