Pregovaranje NIJE nagovaranje!

Održan je drugi jednodnevni trening na temu „Moć pregovaranja“, datuma  26.07.2018. u organizaciji Instututa za preduzetnistvo i ekonomski razvoj u Podgorici, u okviru projekta „Biznis mladih – Program mentorstva i edukacija“, a treningu je prisustvovalo 18 mladih preduzetnika koje su i ujedno učesnici programa.

Trening je vodila Danka Pješčić Ćetković, osnivač NLP Network Podgorica. Mladi preduzetnici su na treningu stekli znanje o vještinama uspješnog pregovaranja za postizanje svojih ciljeva, kako izgleda proces pregovaranja u NLP-u, kao i zašto su odnos poštovanja i uvažavanja interesa druge strane obavezani elemeti uspješnih pregovora.

Veliku pažnju i interesovanje privukao je pratktični dio treninga. Upravo kroz praktičan rad, preduzetnici su mogli da „osjete“ zašto je priprema najvažniji segment pregovaranja, kako da definišu cilj pregovora, kako sastaviti listu svojih uslova i šta je to šta čini dobrog pregovarača.

Danas smo na treningu radili vještine pregovaranja, zbog čega je moć pregovaranja jedna od najvažnijih vještina u savremenom poslovanju. Vještine pregovaranja nijesu rezervisane samo za visoku politiku, visoki biznis, diplomatiju. Naprotiv, vještine pregovaranja su nam jako korisne u svakodnevnom životu i svakodnevnom poslovanju. Ako želimo da pregovaramo o boljim uslovima rada, većoj zaradi, benefitima na radnom mjestu, boljim uslovima sa dobavljačima, jako je važno da znamo kako da pregovaramo, koje su nam to vještine potrebne, zbog čega je komunikacija ključna, zbog čega je važno da znamo svoj cilj i da ga precizno definišemo i da uspostavimo odnos povjerenja i podrške sa drugom stranom. U tom procesu, ispunjavajući svoj interes, moramo voditi računa i o interesu druge strane.“ rekla je trenerica Danka Pješčić Ćetković.

Vještine komunikacije ne koristimo da bismo „uvjerili“ ili „nagovorili drugu stranu“ na nešto što za nju nije prihvatljivo, jer to može dati samo trenutni rezultat. Na duže staze, to nije prihvatlljiv način komunikacije i  poslovanja.

U nastavku pogledajte fotografije i kratak video sa treninga, i osjetite dio sjajne atmosfere.

Image may contain: 12 people, people smiling, people standing, shoes and indoor

Image may contain: 2 people, people sitting and shoes

Image may contain: 2 people, people sitting and indoor