Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), u saradnji sa Udruženjem starih zanata i vještina NIT, održao je 22. novembra završni događaj projekta „Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza“, u prostoriju JU Muzeji i Galerije Podgorice.

Na događaju su bili predstavljeni postignuti rezultati, izloženi i predstavljeni novi proizvodi sa zlatovezom, kao i crnogorske ženske košulje koje su dio crnogorske narodne nošnje, kreirane tokom obuke „Vještine vezenja crnogorskog zlatoveza“. Polaznice su podijelile svoje utiske sa prisutnima i uručeni su im sertifikati i zahvalnice za uspješno pohađanje obuke.Takođe, predstavljena je publikacija o crnogorskom zlatovezu pod nazivom „Crnogorski zlatovez – simbol crnogorske tradicije“, koja ima za cilj da ostavi pisani trag budućim generacija o njegovom značaju za Crnu Goru.

Obučene žene su sada osposobljene da se samostalno bave izradom proizvoda sa crnogorskim zlatovezom i da se na taj način ekonomski osnažuju. Imaju mogućnost da se pridruže Udruženju NIT i da nastave sa izradom proizvoda u okviru Udruženja. Takođe, žene koje su prošle obuku u mogućnosti su da ovaj zanat prenose na mlađe članove svojih porodica, prijatelje i na taj način doprinesu da se zlatovez prenosi iz generacije na generaciju.

Da podsjetimo:

Projekat smo započeli info danom početkom aprila, kada smo i zvanično pozvali sve zainteresovane žene da se prijave za obuku „Vještine vezenja crnogorskog zlatoveza“.

Projekat je izazvao veliko interesovanje i to ne samo među ciljnom grupom – ženama nastanjenim na teritoriji Glavnog grada, već i među ženama širom Crne Gore.  Navedeno se potvrđuje činjenicom da je pristiglo preko 80 prijava zainteresovanih žena iz Podgorice i preko 30 žena iz drugih opština. Projektom je bilo predviđeno da obuku pohađa njih pet, pa smo zbog izuzetno velikog interesovanja odlučili da taj broj povećamo na 10. Zbog specifičnog načina rada i individualnog pristupa tokom obuke, taj broj jednostavno nije mogao biti veći.

Prijave su pristizale od žena raznih profesija i starosne dobi, počev od studentkinja do žena u penziji, nezaposlenih i zaposlenih, kako u privatnom, tako i u državnom sektoru.Kroz pomenutu obuku žene su sticale vještinu vezenja ošvica koje se nalaze crnogorskoj ženskoj košulji I dio su crnogorske narodne nošnje. Polaznice su pokazale izuzetnu posvećenost, trud, strpljenje, predanost. Svaka polaznica vezla je različite ošvice na košuljama, u skladu sa vlastitom kreativnošću, a jedna od polaznica izvezla je ošvice koje su se nalazile na košulji Princeze Ksenije.

Sa zadovoljstvom možemo reći da su polaznice u potpunosti opravdale dato povjerenje i očekivanja Komisije koja ih je izabrala.

Projekat je izazvao veliko interesovanje i kod dizajnera, koji su ispoljili svoju kreativnost i aplicirali na Poziv za dostavljanje idejnih rješenja za proizvode sa motivima zlatoveza. U prilog teme ide i činjenica da smo primili ukupno 26 aplikacija.

Po isteku javnog poziva, formirana je Komisija za otvaranje i ocjenjivanje dostavljenih aplikacija nakog čega se, u skladu sa rezultatima Poziva, pristupilo izradi tri proizvoda koja su imala najveći broj bodova od strane stručne komisije, a to su: obilježivač stranica za knjige, držač pribora za jelo i ceger.  Zbog velikog broja dostavljenih inovativnih i kreativna dizajnerskih riješenja, odlučili smo da kreiramo još dva proizvoda, i to: vrećice različiitih veličina i šnale za kosu. Na taj način dodatno smo doprinijeli očuvanju crogorksog zlatoveza na proizvodima široke upotrebe, izvan granica planiranih projektom.

Takođe, kreirali smo publikaciju pod nazivom „Crnogorski zlatovez – simbol crnogorske tradicije“ koja govori o njegovoj ljepoti i jedinstvensti, sa ciljem da ostavimo pisani trag budućim generacija o njegovom značaju. Sa ponosom možemo istaći da je ovo prva publikacija na temu porijekla i razvoja zlatoveza na prostoru Crne Gore. Istu možete  preuzeti u elektronskoj formi sa sajta Instituta, a danas možete uzeti štampani primjerak koji se nalazi na stolovima.

Sa željom da novokreirani proizvodi nađu svoje tržište, ostvarili smo komunikaciju sa institucijama javnog i privatnog sektora, kako bi u svoj ambijent/ponudu uvrstili proizvode sa tradicionalnim crnogorskim vezom. Na taj način oni će postati čuvari crnogorske tradicije i njeni promoteri.

Kao rezultat pomenutog,  novokreirani proizvodi naći če se u umjetničkom salonu Terra Kreativa u Budvi, u kojem su izloženi ručno rađeni proizvodi i suveniri. Takođe, saradnju smo uspostavili i sa platformom Kukica koja predstavlja najposjećeniju regionalnu platformu za prezentovanje i prodaju rukotvorina

Kao još jedan vid promocije, a predstavlja i dodatnu vrijednost projektu je naše učešće na Trećem sajmu Dizajners Market, koji je održan u Podgorici početkom novembra.

Na sajmu su predstavljeni i promovisani novokreirani proizvodi u okviru projekta, proizvodi koje su uradile žene koje smo obučili da se samostalno bave ovim zanatom, a veliko interesovanje je izazvala i publikacija o crnogorskom zlatovezu.

Duh tradicije i raznovrsnost proizvoda sa crnogorskim zlatovezom privlačio je pažnju posjetilaca sajma, što potvrđuje veliki broj razmijenjenih vizit kartica, preuzetih publikacija i uspostavljenih saradnji.

Završnom događaju prisustvovali su predstavnici EU Delegacije u Crnoj Gori, Programa za razvoj ujedinjenih nacija (UNDP), Glavnog grada Podgorica, Ministarstva kulture, Ministarstva ekonomije kao i drugi predstavnici javnog i privatnog sektora u Crnoj Gori.

Projekat je realizovan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa Glavnim gradom Podgorica i opštinama Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.