Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), u saradnji sa Udruženjem starih zanata i vještina NIT, uspješno je realizovao obuku „Vještine vezenja crnogorskog zlatoveza“, koja se organizovala u okviru projekta „Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza“. Obuka je imala za cilj da poveća broj žena sa vještinom vezenja zlatoveza i na taj način doprinese njegovom očuvanju od zaborava.

Polaznice su tokom obuke učile kako da izrađuju ošvice na crnogorskim ženskim košuljama, koje su dio crnogorske nošnje. Svaka polaznica je vezla različite ošvice, u skladu sa vlastitom kreativnošću. Jedna od polaznica je izvezla ošvice koje su se nalazile na košulji Princeze Ksenije.

Obuka je trajala 10 dana, dva puta nedeljno, po tri sata. Rezultat realizovane obuke, pored 9 obučenih polaznica, jesu i 9 izrađenih crnogorskih ženskih košulja.

Izuzetno velika posvećenost, trud, strpljenje, pedantnost – samo su neki od epiteta koje su pokazale polaznice pomenute obuke.

Vjerujemo da će obučene žene nastaviti ono što smo započeli – očuvanje tradicionalnog crnogorskog  zanata zlatoveza, tako što će nastaviti da izrađuju proizvode sa detaljima zlatoveza, kako samostalno tako i u okviru Udruženja starih zanata i vještina NIT.

Deset dana obuke, doprinijelo je ne samo sticanju vještine vezenja zlatoveza, već i sklapanju novih prijateljstava i mogućnosti za međusobne buduće saradnje.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa Glavnim gradom Podgorica i opštinama Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.