U okviru Globalne nedelje preduzetništva, održano je 15. novembra treće Tematsko okupljanje za mlade preduzetnike iz programa Biznis mladih uz podršku Američke ambasade u Podgorici, na temu “Konkurentnost i zaštita intelektualne svojine”. Okupljanje su voditili Ana Rutović i Mladen Koprivica iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine u prostorijama Američkog ugla.

Na samom početnu, svim prisutnima se obratila i poželjela dobrodošlicu Dragana Radević, direktorica Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Preduzetnici su imali priliku da saznaju kako da zaštite svoju ideju, zašto i kako da zaštite pravo na dizajn, žig, kako da patentiraju proizvod, koliko koštaju i koliko su zahtjevne procedure i kako da spriječe kopiranje.

Ovo je bila prilika da mladi preduzetnici kroz primjere iz prakse iz prve ruke dobiju informacije kako da zaštite svoj logo i zašto je važno da zaštite intelektualnu svojinu od kopiranja. Takođe, kroz praktične primjere, mladi preduzetnici su mogli da saznaju na koji način je moguće dobiti patent i koje korake jedan ispitivač za patente preuzima prilikom same procedure, nakon sto se obradi zahtjev od pravnog ili fizičkog lica.

Tema je izazvala veliko interesovanje kod prisutnih i podstakla ih na razmišljanje.

Tematsko okupljanje organizovano je u okviru Programa mentorstva i edukacije za mlade preduzetnike – Biznis mladih, u saradnji sa Unijom mladih preduzetnika Crne Gore i Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).