Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma do kraja septembra nudi refundaciju ili sufinansiranje do 40 odsto troškova nabavke opreme koja ima veliku vrijednost, a za te potrebe ukupno je izdvojila milion eura.

Kako se precizira u pozivu, Programska linija za nabavku opreme velike vrijednosti, koja je otvorena do 30. septembra u  15 časova, prijavljenima može dodijeliti bespovratnu pomoć vrijednu od 8.000 do 80.000 eura za modernizuju, unapređivanje ili proširivanje dijapazona proizvoda i usluga koje plasiraju na tržište.

Odobreni novac kompanije mogu da koriste za opravku nove opreme – mašina, aparata, specijalizovanih alata i instrumenata koji su direktno vezani za djelatnost kojom se bave, ili pak polovne opreme koja nije starija od pet godina. Mora biti kupljenja od zvaničnih proizvođača, uvoznika ili distributera koji nije u vezi sa samim kupcem, a kod polovne opreme Ministarstvo nakon svoje procjene može zatražiti korekciju iznosa predložene vrijednosti. Takođe, oprema ne može biti otuđena, prodata, niti rentirana u narednih pet godina.

I za ovaj poziv važe posebne pogodnosti u slučaju da je barem 50 odsto firme u vlasništvu žene, osobe mlađe od 35 godina ili ako su iz Petnjice, Andrijevice, Gusinja, Plava, Rožaja, Tuzi, Berana, Bijelog Polja, Šavnika, Mojkovca, Kolašina, Plužina, Ulcinja, sa Žabljaka, Cetinja, Nikšića i Danilovgrada, kada maksimalna podrška može dostići polovinu iznosa potrebnih sredstava.

Podnošenje prijava i prateće dokumentacije vršiće se preko online aplikacije korišćenjem digitalnog sertifikata. Više informacija na linku- https://bit.ly/3T2wYPR