Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj u saradnji sa Montenegro Business Alliance (MBA) 12.09.2018. organizovala je konferenciju na temu „Bolje poslovno okruženje za brži rast i ekonomski razvoj“. Konferencija je održana u hotelu Ramada u Podgorici. Konferenciji su prisustvovali ugledni gosti iz Srbije i Hrvatske, predstavnici ministarstava, opština, Crnogorske federacije poslodavaca, Savjeta stranih investitora, Privredne komore Crne Gore, članova MBA-a, kao i drugih zainteresovanih lica i pojedinaca. Na veoma posjećenoj konferenciji se razgovaralo o dva zakona koji su veoma važni za ekonomiju svake države.

Cilj konferencije je doprinos poboljšanju tekstova Zakona o JPP i Koncesija, kao i edukacija poslovnog sektora i javnosti o dobrim praksama i mogućnostima koje im ovi zakoni nose.

Učesnici prvog panela razgovarali su o temi „Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama“. Govornici na ovom panelu bili su: g-đa Biljana Jestrović iz Ministarstva ekonomije, g-đa Anja Čvorović iz MBA-a, kao i g-din Ivan Bošković iz Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Govornici na drugom panelu bili su predstavnik Ministarstva finansija gđa J. Jovetić, predstavnik Agencije za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske, gospodin Domagoj Dodig, g. Dragutin Nenezić, predstavnik WB6 PP i koncesija iz Republike Srbije , i predstavnik predstavnika g-dina Ivan Bošković iz IPER-a.

Neki od zaključaka sa ove konferencije bili su istaknuti potreba za pravnom sigurnošću, jasnom definicijom pravila, harmonizacijom postojećih zakona u ovoj oblasti, kao i potrebom intenzivnijeg učešća privrede u kreiranju ovih zakona. Stabilan regulatorni okvir je važan jer ovaj zakon neće trajati jednako kao politička opcija, već mnogo duži. Uloga javnosti je veoma važna i treba je iskoristiti kako bi se postiglo najbolje rješenje.