Ministarstvo kulture i medija, organizovalo je prvu Nacionalnu konferenciju o kreativnosti pod nazivom „Vrijeme kreativnosti“ u 27. i 28. januara u Kotoru
Na konferenciji je učestvovalo preko 50 panelista i prezentera. Učesnici su bili predstavnici iz različitih djelatnosti i sektora kao što su ekonomija, kreativna industrija, turizam, nauka, obrazovanje i druge, koji su o kreativnost govorili iz različitih apsekata djelatnosti. Tako je i jedan od uvodnih govornika bila Direktorica iz Instituta za preduzetništvo i razvoj Crne Gore , prof. dr Dragana Radević, koja je govorila na temu: Mapiranje kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori, da li je ono uopšte važno?
“Mapiranje kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori predstavlja poduhvat čiji krajnji rezultat tj. njihova kvantifikacija, treba da posluži kao polazna osnova donosiocima odluka za praćenje razvoja kulturnih i kreativnih industrija i usmjeravanje politika u narednom periodu.”, kazala je Dragana Radević.

Takođe, prof. dr Dragana Radevi istakla je da kreativne industrije učestvuju sa 3,4 bruto dodate vrijednosti u Crnoj Gori.

Potencijal kreativnih industrija razvija vještine i nudi nova znanja, ona podstiče novu kulturu preduzetništva zasnovanu na raznolikosti kulturnih izraza i odgovornoj i prikladnoj interpretaciji kulturnog nasleđa. Niz aktivnosti poput dokumentovanja i valorizacije kulturnih izraza, mapiranja, definitivo su jedan od ključnih procesa koje značajno mogu doprinjeti lokalnim vlastima da prepoznaju potrebe preduzetnika i samim tim, više investiraju programe podrške u svojoj sredini. Mapiranje nudi mogućnost da resursi kreativnih ideja ujedno i preduzetništva budu vidljivi široj zajednici, a potrebe kreativnih preduzetnika bolje shvaćene kod donosioca odluka. Kreativna ostvarenja se u velikoj mjeri proizvode i konzumiraju na lokalnom nivou i zbog toga utiču na stvaranje identiteta i imidža gradova i regiona. Zato su investicije u kreativne industrije ujedno i ulaganja u bolji kvalitet života, jačanje lokalnog.
Kreativnost je put ka boljoj i sigurnok budućnosti. Kad ako ne sad, ko ako ne mi?