Razvoj omladinskog preduzetništva u manje razvijenim opštinama Crne Gore cilj je projekta „Preduzetnički buster“. Dvadeset mladih preduzetnica i preduzetnika podržani su ovim projektom, razvili su svoje poslovanje i otvorili nova radna mjesta.

Za potrebe bloga razgovarali smo sa Marijom Abramović, izvršnom direktoricom Hiron Creative Lab-a. Marija nije krila svoje zadovoljstvo polaznicima obuke i raduje se širenju tima i otvaranju novih radnih mjesta.

„Srža naše firme je tipološka različitost naših aktivnosti. Bavimo se izradom proizvoda od drveta, kamena, bronze, i sve to kombinujemo sa nekim dodatnim materijalima ukoliko je to potrebno, kao što su koža, metal, PVC materijali. Zatim se bavimo uslugama web i grafičkog dizajna, AV produkcijom. Pored svega navedenog, trudimo se da idemo u korak sa tehnološkim inovacijama, koje se odnose na 3D štampu i na lasersku obradu. Od trenutka kada smo došli na ideju da pokrenemo ovu priču i da osnujemo firmu, pa do danas, naš glavni pokretač je kreativnost, koja se ogleda u oblikovanju i realizaciji različitih upotrebnih proizvoda  koji imaju, onako više umjetnički karakter. Krenuli smo sa mišlju da objedinimo sve naše vještine, a što će rezultirati sa pokretanjem neke priče koja do sad nije postojala u Crnoj Gori.“, rekla je Marija Abramović iz Hiron Creative Lab-a.

Larisa Kunjić u Beranama fokusirana je na djecu, i to su njene omiljene mušterije. Vlasnica je igraonice za djecu i uz Preduzetnički buster je uspjela da im obezbijedi bolje uslove za igru, proslave i druženja.

„Preduzetnički Booster je za mene velika pomoć, ne samo finansijska, već dala mi je podstrek da mogu da razmišljam duži vremenski period o pružanju svojih usluga, što znači da moći ću neko duže vrijeme da koristim tu opremu i da se bavim proslavom rođendana u igraonici. Naravno ja planiram i da širim i dalje igraonicu, zapošljavam ljude i dugo vremena da djeci ponudim mjesto na kojem će se bezbjedno družiti i igrati.“, izjavila je Larisa Kunjić, vlasnica igraonice Jaman&Dalija.

Adis Spahić u Bijelom Polju godinama je prepoznat kao ugostitelj, iskoristio je podršku Preduzetničkog bustera za širenje tima i uvođenje noviteta. Mašina koja mu je pomogla da proizvodi sirovine unaprijedila je njegovo preduzeće više nego što se nadao, a novozaposleni su mu pomogli da održi kvalitet poslovanja i uz veliku novnastalu potražnju.

Marijana Tomović u Mojkovcu razvija kozmetički salon i kroz program uspijeva da poveća interesovanje klijenata za svoje usluge, uspijeva da proširi ponudu usluga ali i da uposli mlade ljude koji joj pomažu u realizaciji ciljeva.

„Preduzetnički buster mi je dosta pomogao, samim tim što sam kupila dosta opreme, dosta materijala, dala sam priliku novim zaposlenim. Proširila sam bazu klijenata, imam mnogo više posla samim tim što sam obezbijedila kroz ovaj Buster, dosta materijala i opreme koja mi je bila neophodna za rad.“, rekla je Marijana Tomović.

Ivan Petričević u Danilovgradu proizvodi sokove, znanje koje je stekao još kao mali u porodičnoj firmi, uposlio je u razvoj sopstvenog preduzeća. Preduzetnički buster pomogao mi je da ojača svoju firmu, zaposli nove ljude i osvoji nova tržišta.

„Vizija razvoja moga preduzeća je da održimo poziciju apsolutnog lidera u proizvodnji sokova, sirupa i bezalkoholnih pića. Trenutno se bavimo proizvodnjom PET ambalaže. Mašinu smo uzeli skoro prije nekih godinu dana, a cilj nam je da proširimo tržište. Preduzetnički Buster mi je pomogao mnogo, svaka finansijska pomoć je dobrodošla. Naravno, potrebni su nam ozbiljni i vrijedni ljudi, a nadam se da sam sa ovim projektom i dobio jednog takvog.“, izjavio je Ivan Patričević iz firme Fru Monte.

U Spužu se kuva često „Druid“ koji postaje sve prepoznatljivije kraft pivo na domaćem tržištu, a to je prepoznato i ovim programom, koji je bio zamajac pojačane proizvodnje i razvoja. Marko Nikičević, predstavnik kompanije dijeli svoje iskustvo sa nama u ovom blogu:

„Osnovni razlog bavljenja preduzetništvom, ustvari jeste želja da stvorimo nešto naše, da imamo nešto iza čega mi stojimo, da energiju i trud te ulažemo u neku našu priču, u nešto što mi možemo da razvijemo na način na koji mi želimo. Projektom smo uspjeli da povećamo i obim proizvodnje, samim tim što su tu momci, radi se brže i omogućeno je da uz opremu novu koju smo nabavili da taj proces traje kraće i kvalitetnije i da uspijevamo da proizvedemo veću količinu.“

Rastko Stijepović u Pljevljima fokusirao se na tekstile, i nudi u svom gradu mogućnost sugrađanima da kupe razne materijale, i da se za njih ponaosob rade komadi garderobe po želji. Preduzetnički buster uspio je da mu pomogne u razvoju:

„Buster mi je dosta pomogao. Finansijski me je podržao usmislu nabavke materijala, i nabavke mašine. Nova mašina u mogućnosti je da na brži i kvalitetniji način obavi više posla nego naša postojeća oprema, što je znatno uticalo na našu ponudu i kvalitet usluge.“

Projekat realizuje Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) u saradnji sa Unijom mladih preudzetnika Crne Gore (UMPCG), ko-finansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a sprovodi se u saradnji sa Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Odjeljenjem za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Ministarstva ekonomskog razvoja.