Da li znate da med ne smije biti tretiran na temperaturi od preko 450C i da ne smije biti izložen jonizirajućim ili UV zracima? Kako da budete sigurni da je med koji kupujete pravilno skladišten i transportovan do mjesta gdje ga kupujete?

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj otpočeo je realizaciju projekta HoneyTag čiji je cilj zaštita brenda i unapređenje kvaliteta meda u Crnoj Gori. Upotrebom visokih tehnologija na jednostavan način možemo zaštititi med proizveden u Crnoj Gori i osigurati da u potrošnju ide samo pravilno skladišten i distribuiran proizvod. HoneyTag je koncipiran na način da se korišćenjem TagItSmart (TIS, www.tagitsmart.eu) tehnologije zaštiti brend i unaprijedi kvalitet meda u Crnoj Gori. Rješenje će biti testirano u partnerstvu sa Savezom pčelarskih organizacija i kroz saradnju sa lokalnim pčelarskim organizacijama iz opština Šavnik, Žabljak i Plužine koji su u procesu dobijanja oznake geografskog porijekla za “Durmitorski med”.

Pilot projekat HoneyTag ima za cilj da crnogorskim proizvođačima i potrošačima obezbijedi mehanizam za zaštitu/testiranje autentičnosti pčelinjih proizvoda i istovremeno obezbijedi sigurnost meda i smanjenje falsifikovanja proizvoda. Projektom je predviđena upotreba nekoliko TIS komponenti koje podržavaju QR kodovi, NFC i SmartTags, koji će se koristiti na ambalaži za med i po mogućnosti na ambalaži drugih pčelinjih proizvoda.

HoneyTag se finansira iz Programa za finansiranje naučnih istraživanja i tehnološkog razvoja Horizon 2020.