Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) u saradnji sa Unijom mladih preudzetnika Crne Gore (UMPCG) realizuje projekat „Održivi uticaj na povećanje zaposlenosti u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori kroz podršku preduzetništvu mladih“ CFCU/MNE 185, koji ko-finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a koji se sprovodi u saradnji sa Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Odjeljenjem za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Ministarstva ekonomskog razvoja.

Projekat ima za cilj povećanje zaposlenosti u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori kroz finansijsku podršku mladim preduzetnicima. U kontekstu ovog poziva, manje razvijenim opštinama smatraju se sljedeće: Andrijevica, Berene, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik, Ulcinj, Žabljak.

Specifični ciljevi projekta:

  • poboljšanje znanja, vještina i kompetencija nezaposlenih, mobilnost na tržištu rada i konkurentnost kroz obuke na radnom mjestu;
  • promovisati preduzetništvo mladih i ohrabriti mlade ljude da razmisle o preduzetničkom pozivu dijeljenjem informacija, naučenih lekcija i promovisanjem uspješnih priča.

Ciljne grupe: mladi preduzetnici, poslodavci do 35 godina starosti koji su registrovani kao mikro, mala i srednja preduzeća u manje razvijenim opštinama ili koji u istim obavljaju poslovnu aktivnost.

Krajnji korisnici: najmanje 50 mladih nezaposlenih lica u manje razvijenim opštinama koji će pohađati obuku i 25 njih koji će biti direktno zaposleni kroz projekat na period od najmanje 6 mjeseci po završetku projekta.

Ovim projektom biće obuhvaćeno najmanje 15 mladih preduzetnika kojima će biti dodijeljen grant, najmanje 50 mladih nezaposlenih lica koji  će proći obuku na radnom mjesto i najmanje 25 njih koji će biti direktno zaposleni kroz projekat na period od najmanje 6 mjeseći nakon završetka projekta.

Projekat se realizuje u periodu Novembar 2021 – Novembar 2022