„Menadžer je funkcija. Lidersvo je stav.“

U okviru projekta „Program mentorstva i edukacija za mlade preduzetnike – Biznis mladih“ održana je 11.10.2018. godine peta po redu jednodnevna obuka za mlade preduzetnike „Liderstvo i motivacija“.

Trening je vodila Danka Pješčić Ćetković, osnivač NLP Network Podgorica. Trening je bio podijeljen u 4 bloka. Način rada je kombinovao prezentaciju, predavanje kao i praktične vježbe uz aktivno učešće svih preduzetnika, kroz diskusiju, razmjenu iskustava i samostalno prezentovanje zajedničkih zadataka.

Za razvoj preduzetništva pored poslovnog ambijenta, finasijskih sredstava, dobre ideje, od izuzetne važnosti je da preduzetnici kontinuirano sagledavaju i razvijaju svoj liderski potencijal.

Na treningu, preduzetnici su učili šta sve Liderstvo podrazumijeva, a to je da lideri moraju imati svoj cilj, kako razvijati plan i taktike kako ga i ostvariti, zadržati fokus, znati prepoznati prioritete i raditi na njima. Zatim, kako biti otvoren za učenje i nova iskustva, imati vjere i samopozdanja, biti posvećen svojoj ideji i ljudima, znati delegirati i upravljati, znati motivisati i pokrenuti zaposlene da ostvare i više od onoga što misle da mogu, da postanu uspješniji i zadovoljniji.

Takođe, mladi preduzetnici su se upoznali sa time šta jeste, a šta nije motivacija i zašto je važno da model motivacije prilagodimo svakom zaposlenom, shodno njegovim preferencijama. Putem koučing tehnika, preduzetnici su učili kako da rade na unapređenju pojedinih segmenta liderskog potencijala.

Trening se zasnivao na NLP metodologiji, kao i na drugim teorijama menadžmenta i liderstva, sa  primjenom na praktični kontekst. Takođe, trening se u drugom dijelu bazirao na koučing tehnikama, koje se primjenjuju za razvoj pojedinaca i timova.

„Lider ste ako vaše akcije inspirišu druge da sanjaju više, uče više, rade više i postanu bolji.“ J.Adams

U nastavku se nalaze fotografije.